În filozofia Medicinii Chineze se face referire la cele 5 (cinci) elemente de bază: lemn, foc, pământ, metal și apă. Aceste 5 (cinci) elemente nu reprezintă doar simple materiale asociate denumirilor lor ci reprezintă metafore pentru a descrie modul în care acestea interacționează și sunt combinate între ele. Fiecare dintre aceste 5 (cinci) elemente reprezintă un atât un aspect al unui proces dimamic precum și faze ale schimbărilor.
Astăzi vă voi vorbi despre primul element și anume: Apa.
Apa este elemental asociat iernii și reprezintă unul dintre cele mai puternice elemente. În natură o putem observa ca un elemet distrugător (să ne aducem aminte de tsunami-ul din Sud – Estul Asiei de acum câțiva ani) dar și ca un element calm și liniștit. Putem vedea cum apa poate șlefui, încet, timp de ani, suprafața unei roci și o face cu o persistență gentilă. Din aceste exemple sumare , putem trage concluzia că apa reprezintă fluiditatea, liniștea, răbdarea, dar totuși neînduplecată, determinate și de neoprit. Apa are abilitatea de a se adapta, de a merge acolo unde este necesar, de a exercita determinare atunci când este necesar și a fi o sursă de creștere și de dare de viață. Simbolul TAO (cale, drum etc) este deseori comparat cu apa: limpede, fără culoare și capabilă să se transforme atât într-un val cât și într-un mic clipocit. Toate începuturile depind de apă pentru a prinde viață și chiar și cea mai dură dintre roci nu îi poate ține piept la infinit. Personal îmi place simbolul apei deoarece reprezintă rezumatul combinat al adaptilității și al puterii.
TAO TE CHING, cunoscută mai mult ca și TAO, este o carte scrisă de către filozofol chinez Lao Tzi. Translația literară TAO înseamnă ”CALEA”. Această carte reprezintă o sursă de înțelepciune chineză, din care ași putea da un singur exemplu: ”Călătoria de 10.000 li începe, în totdeauna cu primul pas!” uned ”li” este o unitate de măsură în China Antică)